Hva er “Gazpacho Manchego”?

De fleste har smakt på Gazpacho Andaluz”, men “Gazpacho Manchego” er noe helt annet. Denne retten serveres kun på tradisjonsbundne restauranter i Albacete-provinsen, hvor retten kommer fra. Den er perfekt for det kalde klimaet om vinteren, og serveres ikke i sommer halvåret. Hvordan retten tilberedes varierer fra sted til sted. I Castalla kaller man det for “Gazpacho de Castalla”. Der serveres gryten i et brød, mens de andre steder bruker noe som ligner på flattbrød.

Cervantes kaller denne retten for “galiano” i boken om Don Quijote. Opprinnelig var dette en rett som ble laget over åpen ild av gjeterne når de var ute på markene med saueflokken sin. Først bakte de et brød, og så kokte de en gryte av løk, tomat, paprika, sopp og hare eller kanin. Dette er en rett med høyt kaloriinnhold, som skulle gi bøndene og gjeterne overskudd til det harde arbeidet.

Retten er i dag høyt ansett, og en spanjol er villig til å dra langt for å få den beste “gazpacho manchego”. I dag bruker noen kylling eller rapphøns i retten, og noen legger til snegler.

For de som vil prøve seg på kjøkkenet, legger vi ved en av mange oppskrifter:

1/2 kg kylling eller rapphøne, 1/2 kg kanin, 1 løk, 1/2 rød paprika, 1/4 tomat, 3 hvitløksbåter, 2 laurblad, olivenolje og salt. På Mercadona får du kjøpt “la torta de gazpacho” (gazpacho-brødet).

Ha litt olje i gryta og brun kyllingen og kaninen som er skåret i biter. Tilsett vann til alt er dekket, og la det koke i 1 time og 30 minutter, helt til du ser at kjøttet løsner fra benet. Skill så kjøttet fra kraften, og “smuldre” opp kjøttet.

Ha litt olje i stekepannen, og stek løken sammen med paprika, tomat og hvitløk. Tilsett kraften og laurbærbladene. Når det kommer til kokepunktet tilsettes kjøttet og “la torta de gazpacho”. Saltes etter smak og behag.

La alt koke på svak varme i ca. 20 minutter. Retten skal være saftig, men ikke for flytende. La den hvile noen minutter før den serveres. Noen velger å servere retten oppi et gazpacho-brød.

Buena suerte y que aproveche!

Lykke til, og god apetitt!